Zomerburen

Zomerburen begint met Olivia die haar vriendje Niels uitzwaait op Schiphol. Nadat ze zijn overvallen, heeft hij namelijk besloten om in zijn eentje naar Australië te reizen. Olivia geeft zichzelf de schuld van zijn vertrek en ze is zo verdrietig dat ze de zomer bij haar opa en oma in Drenthe wil doorbrengen. Daar komt ze haar oud-buurmeisje Ilse tegen, waar ze mee begint op te trekken, net als vroeger. Olivia deelt haar twijfels met Ilse, over Niels, maar ook over haar studiekeuze. En dan is er nog iets waarvan ze nog niet wist dat ze erover twijfelde: haar seksualiteit. Ilse is lesbisch en ze vertelt Olivia veel over de lhbtqia+-gemeenschap. Langzamerhand begint Olivia na te denken over of ze wel hetero is, zoals ze altijd heeft gedacht. En vindt ze Ilse misschien leuker dan alleen als vriendin?

Ik wil niet te veel spoilen, want dit boek is het echt waard om te lezen. Er zijn nog veel te weinig boeken geschreven over en door lhbtqia+-ers. Zomerburen is fantastisch, want Robben combineert een mooi verhaal met een prachtige setting en educatieve inhoud. De setting van het boek is Drenthe en het is verfrissend om iets te lezen dat zich niet in de Randstad afspeelt. Daarnaast spelen mensen met verschillende achtergronden een rol in het boek: representatie alom. De hoofdpersonages zijn wit, maar dat doet gelukkig niet af van de inclusiviteit waarmee het verhaal is geschreven. Een mooi Drents zomerverhaal!

Plus plus plus:

  • Ilse is een fierce personage dat helemaal zichzelf durft te zijn, maar tegelijkertijd niet afzwakt hoe moeilijk het is om in de heteronormatieve wereld te leven.
  • Coming of age-verhaal met een sprankeltje lhbtqia+ geschiedenis.
  • Olivia heeft een diverse vriendengroep.
  • Het speelt zich af in Drenthe.

Natuurlijk ontdekt iedereen hun seksualiteit op een andere manier. Dit verhaal is geen universeel proces, maar verbeeldt slechts één manier waarop het kan verlopen. De representatie van de queer ervaring staat voorop, dus ik beveel dit boek van harte aan! Zomerburen krijgt een dikke duim van mij, dus ik zou het snel gaan kopen als ik jou was (bij je lokale boekhandel natuurlijk).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *